Движението на чистите сърца

История на ДЧС

сеп. 18, 2019 pедакцията

През 90-те години на миналия век в списание „Обичайте се!” често се разглеждаше темата на организацията „True love waits”, която пропагандираше предсъпружеската чистота сред американската младеж.

Това съвпадна с личния опит на главния редактор на „Обичайте се!” о. Мечислав Пьотровски, който намерил много младежки списания („Браво”, „Момиче” и др.) у подрастващите, деца на едно често посещавано от него семейство. Когато се запознал с тяхното съдържание, започнал все по-често да се връща към идеята за чистотата на младежите. Под силното въздействие на полските читатели се създаде идеята за нещо „нашенско”. Първоначално тази инициатива неформално беше наречена Христова или “Обществено движение за любов” (название, свързано с Общественото движение за любов, на примаса кард. Вишински, което вдъхновява о. Тадеуш Мишичински), а също “Революция за чистотата на сърцето” и др., а по-късно – „Движение на чистите сърца”.
ДЧС не пропагандира нищо ново, а само подканя да отдадем на Христос себе си. Неговите членове обещават да се стремят да живеят в състояние на осветителна благодат, като се въздържат от плътско съжителство до сключване на брак, а също да се борят
с всички зависимости.

ДЧС не е формална общност. Редакцията на „Обичайте се!” изпълнява ролята на „източник на импулс”, като подава известна идея, лансирайки определен стил на живот, който е напълно съгласен с евангелската позиция на човека, която за съжаление днес е забравена. Много хора влизат в движението индивидуално – обаждат ни се, че в ежедневието се чувстват малко самотни, но създаването на малки общности на ДЧС е инициатива по места, към което поощряваме всички.
Движението се развива непрекъснато, така че е възможно да бъде създадена за него в бъдеще някаква по-широка програма за целогодишна дейност на локалните общности. Засега редакцията се среща с членове на ДЧС на летните духовни упражнения (първите се проведоха през Юбилейната година в Макув Подкалански). ДЧС се включва също в организацията на честванията по
случай рождения ден на блажената Каролина Кузкувна (31 юли – 1август) край Тарнов, където се намира нейното светилище. Блажената Каролина е покровителка на движението от 18.11.2002 г., когато представителите на редакцията получиха от еп. В.Скворц нейни мощи. Има също и среща през Рождественския пост (най-често в Ченстохова). Понякога по покана на отделни диоцези представители на „Обичайте се!” присъстват на срещи с младежите, за да популяризират идеята за чистите сърца (така беше в Жешов, Пшемисъл и Ланцут).